Nieuws

21 april 2024

Promotie Heren 1, degradatie Dames 1

Het spreekwoord “Jantje huilt, Jantje lacht” was zaterdagmiddag 20 april 2024 van toepassing voor de volleyball(st)ers van Voorwaarts tijdens de P/D play-offs. Waar Dames 1 degradeerde na twee nederlagen, kon Heren 1 juist promotie vieren na twee overwinningen. Een terugblik op de volleybalbeslissingen in een groot en bomvol Sportcentrum Arcus in Wijchen.

Dames 1 gedegradeerd naar Promotieklasse

Voorwaarts Dames 1 kende een moeizaam seizoen in de Derde Divisie B. Met 28 punten uit 22 wedstrijden eindigden zij op de 12e plaats, twee punten onder nummer 11 Hevo. Die laatste plaats betekende geen rechtstreekse degradatie maar P/D: een driekamp met Dynamo 6 (4e in Promotieklasse C, waar ons Dames 2 zesde werd) en Nuovo 1 uit Renkum (4e in Promotieklasse D).

De eerste wedstrijd was Dynamo 6 – Voorwaarts 1. De Apeldoorners bleken sterker en wonnen 2-0 met setstanden 25-13 en 25-18. In de competitie hadden zij Voorwaarts 2 ook tweemaal verslagen: 2-3 in Twello en vorige maand nog 4-0. Hierna speelden Nuovo 1 en Dynamo 6 de tweede wedstrijd in dit driekamp. Doordat het 1-1 stond, was de (ogenschijnlijk onvermijdelijke) degradatie voor Voorwaarts al een feit. Nuovo won die pot 2-1. In de laatste wedstrijd werd de huid nog duur verkocht (24-26 en 20-25), maar de 0-2 nederlaag betekent dat Nuovo het volgend seizoen in de Derde Divisie mag proberen en Voorwaarts een trede lager in de Promotieklasse gaat spelen.

Driekamp Wedstrijd Uitslag Sets
1 SV Dynamo Apeldoorn DS 6 – Voorwaarts DS 1 2 – 0 25-13, 25-18
2 Nuovo DS 1 – SV Dynamo Apeldoorn DS 6 2 – 1 25-16, 16-25, 15-9
3 Voorwaarts DS 1 – Nuovo DS 1 0 – 2 24-26, 20-25

Heren 1 gepromoveerd naar Derde Divisie

Voorwaarts Heren 1 eindigde dit seizoen 5e in de Promotieklasse C. Omdat nummer 4 Zeewolde afzag van P/D spelen, kregen wij die kans om alsnog te promoveren. Dat moest gebeuren in een driekamp met Renswouw 2 (4e in Promotieklasse D) en VVH 2 uit Harderwijk (12e in Derde Divisie B).

Heren 1 begon enorm moeizaam tegen Renswouw en keek naar een 1-0 achterstand na een slechte set: 25-15! Dit werd hersteld in set twee (21-25) en de beslissende derde set werd dankzij meerdere kill-blocks overtuigend met 7-15 gewonnen. Tussendoor won Renswouw juist weer met 0-2 van VVH, wat niet ongunstig was voor Voorwaarts. De laatste wedstrijd van dit driekamp ging letterlijk om promotie/degradatie. Set één werd gepakt met 25-21. Hierna kregen we matchpoints voor promotie in set twee, maar die ging alsnog met 27-29 naar VVH. De allerlaatste set van dit seizoen, terwijl de grote zaal al nagenoeg leeg was, werd ook nog spannend. In stijl won Voorwaarts set drie met 16-14! Daarmee neemt Voorwaarts de plek in de Derde Divisie volgend seizoen over van VVH.

1 Renswouw HS 2 – Voorwaarts HS 1 1 – 2 25-15, 21-25, 7-15
2 VVH HS 2 – Renswouw HS 2 0 – 2 15-25, 21-25
3 Voorwaarts HS 1 – VVH HS 2 2 – 1 25-21, 27-29, 16-14