Nieuws

18 september 2019

Spelregelwijzigingen seizoen 2019-2020

Volleybalseizoen 2019-2020 staat weer voor de deur! In aanloop daarnaar heeft de Nevobo een aantal wijzigingen doorgevoerd in de spelregels. Op de website van de Nevobo vind je het volledige overzicht met uitleg. Met veel wijzigingen zul je niet direct te maken krijgen. Er zijn echter een tweetal belangrijke wijzigingen voor in het veld.

De Internal pass soepeler beoordeeld

Meestal is de tweede bal bedoeld gespeeld te worden als een set-up. Zo’n bal wordt niet altijd even perfect gespeeld. Niet alleen wat techniek betreft, maar ook qua plek waar deze bal uiteindelijk terecht komt. Wanneer zo’n tweede bal als een set-up aan de eigen kant van het net blijft, noemen we dit een ‘internal pass’. Gaat de tweede bal daarentegen (bedoeld of onbedoeld) naar de speelhelft van de tegenpartij en/of raakt deze het blok, dan is er sprake van een ‘voltooide aanvalsslag’.

Dragen of vasthouden van de bal (zoals in het beachvolleybal) is en blijft fout. Maar zolang bij een met de vingers bovenhands gespeelde bal sprake is van kort balcontact én deze aan de zijde van het net van dit team blijft, hoeft deze bal niet technisch helemaal zuiver gespeeld te worden. Omdat de bal technisch niet helemaal zuiver gespeeld wordt, kan na de bovenhandse set-up enige rotatie in de bal komen. Dit ontstaat bijvoorbeeld omdat een speler de bal niet met beide handen helemaal tegelijkertijd raakt. Het is niet zo dat een team door het niet affluiten van een dergelijke bal beloond wordt. Bij een slechte set-up, benadeelt de spelverdeler zijn eigen team. De aanvaller moet daarna immers meer moeite doen om er een goede aanval van te maken en deze minder goede aanval is vervolgens voor de tegenpartij gemakkelijker te verdedigen. Daarom zal een spelverdeler altijd proberen de bal technisch zo goed mogelijk te spelen opdat er een goede aanval uit voortkomt. Soepel beoordelen heeft in deze situatie ook tot gevolg dat er bij meer rally’s doorgespeeld kan worden. En daar komt het publiek voor. Er zijn echter wel grenzen. Gemakkelijk te spelen ballen moeten nog altijd strenger beoordeeld worden dan moeilijk te bespelen ballen. En wanneer zelfs iemand die geen verstand heeft van volleybal kan zien dat een bepaalde bal technisch fout gespeeld is, dan dient de scheidsrechter deze bal af te fluiten.

Geen opstellingsfout bij serverende team

Het serverende team kan géén opstellingsfouten meer maken met betrekking tot links-rechts, wél met betrekking tot voor-achter. Het team blijft zélf altijd verantwoordelijk voor de juiste servicevolgorde. Notatie van de beginopstelling is een vereiste op álle niveaus, ongeacht of gebruik gemaakt wordt van DWF Resultaat invoeren of Live bijhouden.

Laten we zeker waar het gaat om het beoordelen van de internal pass met elkaar, onze teams en bezoekende scheidsrechters in gesprek blijven. Het idee is namelijk dat deze aanpassing tot meer spelplezier leidt. Mocht je vragen hebben over deze spelregelwijzigingen of het fluiten bij Voorwaarts in het algemeen, neem dan contact op met de scheidsrechterscommissie.

Meespelen met een ander team

Meespelen met een hoger team kan nog steeds, maximaal 2 keer per maand en 11 keer per seizoen. Bij vastspelen in een hoger team, speel je je vast in het team waar je het vaakst ben ingevallen. Dus niet meer waar je het laatst bent ingevallen. Bij horizontaal invallen (in dezelfde klasse), mogen maximaal 3 spelers  per wedstrijd meedoen.

Gerelateerd Nieuws

Sponsors

Sport legt in ons de basis voor het leven van kinds af aan