Nieuws

30 september 2020

Kopzorgen over de velden aan de Laene

Wat is er aan de hand met de velden aan de Laene? Hoe kan het nou dat er groot onderhoud is gepleegd en er toch niet gespeeld kan worden? Velen hebben zich dat afgevraagd. We nemen jullie even mee in de afwegingen, besluiten en kopzorgen die de accommodatiecommissie afgelopen periode had over de velden aan de Laene.

Valse start

In de coronaperiode is er groot onderhoud gepleegd aan de grasvelden. Toch bleek in augustus dat er in een vrij korte periode van alles mis was en dat niet per 1 september gestart kon worden met wedstrijden en het volledige trainingsprogramma. Een echte domper voor de accommodatiecommissie én onze leden die na lange tijd eindelijk weer konden voetballen. Op 22 augustus is er uitgebreid overleg geweest met een aantal deskundigen.  De conclusie was dat het, gezien een aantal oorzaken, niet aan gebrekkig onderhoud lag. Ook niet aan fouten bij het groot onderhoud. Er bleken per veld diverse oorzaken te zijn.

Stand van zaken

Veld 1: Bleek niet bespeelbaar
In zeer korte tijd hadden zogenaamde engerlingen op veel plaatsen de graswortels opgevreten. Dit in combinatie met een slechte ondergrond betekende dat er een herstelperiode nodig was tot 1 oktober 2020. Dit veld is per 1 oktober weer te gebruiken.

Veld 3: Bleek grotendeels niet bespeelbaar
Dit veld bleek aan de rechterzijde (richting molen) zeer slecht te herstellen van de beschadigende afgelopen droge periode. Dit ondanks alle maatregelen, zoals sproeien, inzaaien enz. Dit veld is grotendeels (tenminste de helft) inmiddels weer te gebruiken.

Veld 4: Bleek nog niet bespeelbaar
Daar was iets anders aan de hand: Er bleek veel fout gras te groeien, ten koste van het gewone voetbalgras. Het betreft een soort hard gras (zogenaamd varkensgras), dat niet zo maar met de hand kon worden weggehaald. Dit veld kampt nog wel met slecht doorlaatbare ondergrond. Dit veld is inmiddels weer te gebruiken.

Veld 5: Trainingsveld
Dit veld was redelijk in conditie. Normaliter is sprake van een slechte afwatering aan achterzijde, maar dat is nu niet het geval vanwege de droge periode. Dit veld is geschikt gebleven voor trainingen en wedstrijden pupillen.

Kunstgras of O2

Om te voorkomen dat wij weer problemen krijgen op met name veld 4 en 5 en wij weer moeten uitwijken naar de Zuiderlaan is besloten om voor veld 5 en wellicht veld 4 alsnog te gaan voor kunstgras. Er zijn offertes aangevraagd.

Of dit gerealiseerd kan worden hangt voornamelijk af van de vraag of dit mogelijk is binnen de milieuregelgeving. Het ziet er naar uit dat de Europese regelgeving in de weg staat. Dat geldt eveneens voor de bestaande kunstgrasvelden (in ons geval veld 2 en kunstgras-trainingsveld aan de Kerklaan). De KNVB heeft inmiddels aan de overheid 12 jaar uitstel gevraagd ten aanzien van deze bestaande kunstgrasvelden.

Mogelijk is er voor veld 4 en 5 nog een andere optie: de zogenaamde O2 concept. Dit houdt in dat er een gewone graslaag is op de zeer goed doorlaatbare ondergrond. Deze ondergrond bestaat voor een belangrijk deel uit lava korrels.

Nog even volhouden

Het gaat de goede kant op maar we zijn er nog niet. Natuurlijk doen we er alles aan om de conditie van de velden weer helemaal onder controle te krijgen. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Namens het Algemeen Bestuur
Dick Laverman, voorzitter Accommodatiecommissie

Gerelateerd Nieuws

Sponsors

Sport legt in ons de basis voor het leven van kinds af aan