Nieuws

21 mei 2023

Voorwaarts 1 periodekampioen

Wat al in de lijn der verwachting lag werd in de thuiswedstrijd aan de Laene een feit. Voorwaarts won op zondag 21 mei de periodetitel van de eerste klasse D na een masterclass in doelpunten maken. Het werd tegen Columbia uit Apeldoorn 8-1.

Voorwaarts begon de wedstrijd vol overtuiging. Binnen het eerste kwartier werden meerdere goede aanvallen niet verzilverd. Na 21 minuten werd het toch nog 1-0 door een doelpunt van Nick Linthorst. De in groten getale opgekomen toeschouwers gingen er eens goed voor zitten. In tegenstelling tot de verwachting kantelde de wedstrijd in het tweede kwartier en sneed Columbia een aantal keren door de Voorwaarts defensie. Het leverde de gasten uit Apeldoorn de gelijkmaker op, 1-1. Een mooie individuele actie van Cengizhan Genc leidde nog voor rust tot een hernieuwde voorsprong, 2-1.

Voorwaarts pakte voetballend de draad weer op, maar wist voor rust het verschil nog niet te maken.

Na rust kon Cengizhan al snel met een individuele actie de krachtsverhouding een beter aanzien geven, 3-1. Columbia liet het hoofd zakken en Voorwaarts kon opnieuw door Cengizhan uitlopen naar 4-1. Zijn derde doelpunt van de middag.

Het startsein om de wissel van de bank te halen en vooral Sem Teering onderscheidde zich. In de 70ste en 72ste minuut zorgde hij voor de 5-1 en 6-1 (zie onderstaande actiefoto) na prima opgezette aanvallen. In de 83ste minuut verzilverde hij zijn prima optreden met een zuivere hattrick (7-1) en bijna had hij nog een vierde doelpunt achter zijn naam gezet. Zijn hakje achter het standbeen bij de eerste paal werd door een speler van Columbia binnengelopen, 8-1.

Voorwaarts heeft door deze overwinning één wedstrijd voor het einde van het seizoen een prijs binnen die recht geeft op promotiewedstrijden naar de vierde divisie.

Na afloop overhandigde voorzitter Wilco Bouwmeester aan aanvoerder Nino Wattimena de bokaal ter herinnering aan dit historisch feit.

Het is even wennen voor de in 1934 opgerichte club uit Duistervoorde dat het nu historie schrijft in een jaar dat handhaven op het huidige niveau al een hoofdprijs leek. Het elftal heeft zich gedurende het seizoen steeds beter ontwikkeld en wist regelmatig met oogstrelend voetbal het publiek aan zich te binden en hierdoor mag het op 4 juni voor het eerst aantreden in de nacompetitie. Trainer Berthil ter Avest sprak na afloop dan ook zijn respect uit voor de wijze waarop deze krappe selectie maximaal gerendeerd heeft.

Na afloop werden spelers en staf in het zonnetje gezet. Voor Pim Havekes, Lars Teunissen en Mark Mulder was het tevens de laatste wedstrijd voor thuispubliek. De nacompetitie kan het seizoen nog enigszins verlengen voor deze spelers, maar het komende seizoen zullen ze niet meer te bewonderen zijn.

Hoofdtrainer Berthil ter Avest, assistent-trainer Sander Hulshof en teammanager Tino Broekhof namen ook afscheid. Tino heeft maar liefst 27 jaar de belangen van het eerste elftal gediend. Hij kreeg een afscheid in stijl.