Belangrijke driepunter Voorwaarts

WedstrijdVoorwaarts 1 - Tubantia
Datum1 maart 2020
Uitslag3-1

Op een winderig sportpark De Laene nam Voorwaarts het op tegen directe concurrent Tubantia uit Hengelo (O). Voor beide ploegen was het zaak drie broodnodige punten te pakken om wat afstand te nemen van de onderste plaatsen.

Voorwaarts miste om uiteenlopende reden een handvol spelers, wat betekende dat de jonge Thijs Nieuwenhuis zijn basisdebuut maakte als linksback. Wellicht dat de wijzigingen er debet aan waren: Voorwaarts begon met de nodige slordigheden aan de eerste drie kwartier. Tubantia was niet veel beter: beide ploegen speelden behoudend en werden ieder een keer gevaarlijk. In de 28e minuut tekenden de gasten voor de eerste echte grote kans. Een pass vanuit het centrum viel, gedragen door de harde wind, achter de verdediging van Voorwaarts. Een puike reactie van doelman Yoel Finke voorkwam een achterstand.

Twee minuten later was het wel prijs, toen een aanval over rechts doeltreffend werd afgerond: 0-1.  Even later zwijnde Voorwaarts opnieuw, toen een warrig leidende arbiter verzuimde voordeel toe te kennen aan Tubantia. Het kostte de gasten een tweede treffer. Voorwaarts kon er aanvallend maar bitter weinig tegenover stellen. De ploeg oogde onmachtig voorin, en pas slag van rust werd Voorwaarts zelf voor het eerst echt gevaarlijk. En prompt was het raak: Uit een kluts viel de bal goed voor de thuisploeg, waarna Luuk Grieving binnen schoot na een prima voorzet vanaf links van Joey Teering. Met de 1-1 ruststand mocht Voorwaarts absoluut niet mopperen.

Ook in de tweede helft was het Tubantia dat voor het eerst echt gevaarlijk werd: met een prima steekbal dook de spits van het Hengeloërs opeens alleen op voor de goal, maar weer hield doelman Yoel Finke zijn ploeg op de been. Daarna was het de beurt aan de thuisploeg. Langzaam maar zeker werd het initiatief overgenomen en schoven de oranjehemden meer op richting vijandelijke doel. Na een klein kwartier leidde een gevaarlijke vrije trap van Nick Linthorst tot een penalty, die even later werd verzilverd door Luuk Grieving: 2-1. Twee minuten later sloeg Voorwaarts opnieuw toe. Na een snelle aanval over rechts leverde Joey Teering een prima voorzet af, die werd binnen gewerkt door spits Bruce Schotman, hoewel die daarbij wel beticht werd van het maken van hands.

Het mocht de pret niet drukken voor de thuisploeg, die de marge van twee doelpunten koesterde en de tegenstander gefrustreerd zag ronddolen. Even later kwam Tubantia ook nog met een man minder te staan, toen een speler een oliedomme gele kaart pakte na een overtreding aan de zijlijn. Hij beloonde de leidsman daarvoor met een cynisch applausje. Die was daar niet van gediend en deelde direct nogmaals geel uit.

Tubantia bleef het wel proberen, maar kon Voorwaarts niet meer in de problemen brengen. Eénmaal werden de gasten nog gevaarlijk, maar de afgeleverde voorzet kwam niet aan bij twee vrijstaande aanvallers. Voorwaarts speelde het duel rustig uit, en trainer Jochem de Weerdt gunde nog wat speelminuten aan de jonge talenten Daan Verheul, Ivo Spanjers en Timo Schefczyk. Zo bleef Voorwaarts opnieuw aan de goede kant van de score, nam afstand van de onderste plaatsen en heeft nu de middenmoot weer binnen handbereik.