Wedstrijdverslag

Jubilaris ‘LB’

Wedstrijd - Voorwaarts Veteranen
Datum11 januari 2023

Als we een stukje wijden aan een jubilaris beginnen we meestal met een hoop clichés en algemeenheden.  Heb je alvast een alinea bij elkaar geschreven. Dit keer niet. Te veel te vertellen. Te veel anekdotes.  Schrijven is schrappen, is nu het devies.

We hebben namelijk het over Voorwaarts’ langst zittende trainer. De man die figuren als Arsène Wenger bij Arsenal en Alex Ferguson bij Man United degradeert tot figuranten. Beginners die nog veel moeten leren. Maar tegelijkertijd ook over de ervaren rechtsbuiten van, met het verstrijken van de jaren: Voorwaarts 5, Voorwaarts 6, Voorwaarts 7, Voorwaarts 8, Voorwaarts 9, Voorwaarts 10, Voorwaarts 11….. enzovoort.

Bij het begrip “ervaren rechtsbuiten” moet men overigens niet zozeer denken aan scorend vermogen. Ook niet aan het leveren van assists trouwens, en al helemaal niet in het functioneren als balvast aanspeelpunt voorin.  Jos Ganzevles, alias LB, heeft zich nu al 50 jaar bekwaamd in het anderen beter laten voetballen. Daarin is hij volgens kenners prima geslaagd: Heel veel medespelers leken naast Jos zelf best wel goed. Beter dan ze in werkelijkheid waren.

 

Al die jaren was  LB bezig met het beter maken van spelers. Een mooi praktijkvoorbeeld? Iemand als Martin Blanken heeft mede dankzij LB kunnen uitgroeien tot een betrouwbare penalty-specialist. Gewoon, doordat LB zelf regelmatig voordeed hoe het NIET moest. Wel moet daarbij worden opgemerkt dat LB altijd de pech had tegenover naar zijn mening hele goede keepers te staan. Een meevaller was wel dat zijn pech het geluk was van zijn selectie: elke gemiste strafschop goed was voor een meter bier.

Dat Martin Blanken zulke goede penalty’s neemt kan dan ook niet los worden gezien van de leeglopende bankrekening  van LB, en lichte verschijnselen van Levercirrose bij een aantal medespelers: er waren tijden dat het meters bier regende…..Of die lege bankrekening trouwens alleen met het missen van strafschoppen te maken heeft is overigens nog maar de vraag: Ooit vond ie alleen nog schoenen maat 47 in een verder lege kleedkamer. Zijn eigen vertrouwde twee linkerschoenen bleken spoorloos. Sindsdien leeft hij volgens eigen zeggen op grote voet….

 

Onze LB. Verstond u dat goed? Jazeker, onze LB. Want zoals het een moderne trainer betaamt staat deze trainer niet alleen boven, maar vooral ook tussen de spelersgroep. Teamgeest. Sfeer. Daarin is hij goed, en daarvoor is hij ook onmisbaar. Het bleek meerdere keren op het veld: met LB word je geen kampioen, maar zonder LB ook niet. Onmisbaar, dus.

Overigens werd dat ook altijd wel onderkend door de selectie om hem heen. Want welke andere speler kreeg van ieder ander elke week een cadeautje? Waaronder twee levende kippen? Wie kan pronken met een Poesiealbum, aangeboden door de selectie? LB kan dat wel.

LB is de drijvende kracht achter de trainingsgroep op de donderdag en de zondag. Het bindmiddel dat een belangrijke bijdrage levert aan het overeind houden van het teamgevoel. Kantine gesloten? Geen probleem: die aan de Stationsstraat gaat open. Koude biertjes, stukken frikandel en een hoop gezelligheid. Wij hopen dan ook dat LB nog jarenlang zijn beste trainersbeentje voor blijft zetten, zodat wij in het bijzonder, en Voorwaarts in het algemeen kan blijven genieten van deze prachtige Voorwaarts-man. Een hartewens, waar Vrouw Vosselman (u weet wel) zich desgevraagd van harte bij aansluit.

Sponsors

Sport legt in ons de basis voor het leven van kinds af aan