Nieuws

2 december 2019

Nieuwe trainer Voorwaarts 2

Voorwaarts 2 is het seizoen goed begonnen. Het elftal heeft een pittige verjonging doorgemaakt en heeft een nieuwe trainer voor de groep. Na een valse start in de eerste wedstrijd heeft het elftal de goede weg ingeslagen door de volle buit uit drie wedstrijden te pakken. Daarna bleef het ongeslagen, maar wist het te weinig de volle buit te pakken. Afgelopen zondag was daar echter weer een mooie overwinning met schitterende doelpunten in de met 5-2 gewonnen wedstrijd tegen Grol. Met 18 punten uit 9 wedstrijden bezet het nu de tweede plaats in de een na hoogste oostelijke reserveklasse.

In dit verhaal introduceren we de nieuwe trainer Jan Willem van Schooten.

Succestrainer

Jan Willem van Schooten is 38 jaar oud, komt uit Warnsveld en woont daar samen met zijn vrouw Rianne. In het dagelijks leven is hij technisch specialist bij de Landmacht, gelegerd in Wezep. Hij werkt nu 20 jaar voor de Landmacht. Aan levenservaring ontbreekt het hem niet. Hij is twee keer op uitzending geweest naar Afghanistan. Naast zijn werk is hij de studie bedrijfskunde begonnen. Aan hobby’s geen gebrek, want naast het voetballeven maakt hij fietskilometers voor fietsvakanties en rijdt hij regelmatig op de motor.

Als voetballer is hij ooit begonnen bij Hercules in Zutphen, wat na diverse fusies is opgegaan in FC Zutphen. Hij heeft eigenlijk zijn hele voetballeven bij dezelfde vereniging gespeeld. Hier heeft hij gespeeld van de 3e klasse t/m 1e klasse met het eerste elftal en van reserve 2e klasse tot reserve Hoofdklasse met het tweede elftal. Door zijn ervaring in het eerste en tweede van FC Zutphen weet hij heel goed wat het betekent te spelen in het tweede elftal, maar ook tussen beide elftallen te bivakkeren.

Een kruisbandblessure leidde tot het einde van zijn voetbalcarrière. Het vervolg bestond uit het assistentschap van het 2e van FC Zutphen in combinatie met de cursus TC3. Na het halen van zijn TC3 werd hij aangesteld als trainer van de B1 van FC Zutphen in in combinatie met TC2.

Op zijn palmares staan het kampioenschap van de B1 in zijn tweede jaar. Daarna twee jaar trainer van het tweede elftal met als kroon op het werk het kampioenschap in het tweede jaar. Daarna assistent trainer bij het eerste elftal van FC Zutphen. Dit was door een zware competitie en een jonge groep een zeer zwaar jaar. Een belangrijke leerschool. Daarna kwam de TC van Voorwaarts met een belletje. Van beide kanten beviel de kennismaking.

Super goed ontvangen

Jan Willem vertelt: “In mijn eerste weken als trainer van Voorwaarts 2 ben ik super goed ontvangen in een zeer warme vereniging. We heb een groep van 19 spelers waarin allemaal clubjongens zitten. Dit is goed te merken doordat bijna iedereen extra taken doet binnen het team of vereniging. Rij- en corvee schema’s worden door de spelers zelf gemaakt en op zaterdag begeleiden veel spelers een team, dit vind ik bijzonder mooi en draagt bij aan de warmte van de club.”

Hij vervolgt: “Ik ben ook positief verrast door de zeer goede faciliteiten bij de club, vooral de video analyse is daar een mooi voorbeeld van. Sergio Henzen (vaste waarde in het tweede elftal) heeft door een lange blessure me goed kunnen inwerken. Ik heb daardoor het reilen zeilen binnen de club snel leren kennen.”

De organisatie rond het tweede elftal: Doordat er 19 spelers in de 2e selectie zijn en op zondag vaak drie spelers van het eerste die meespelen, en komt het regelmatig voor dat er 6 spelers spelen bij het derde en vierde elftal. Ook hierin is de communicatie en samenwerking erg prettig.

Over zijn aanpak is Jan Willem erg duidelijk. Aanwezigheid op een training is leidend voor Jan Willem, daarom houdt hij zich strak aan twee keer trainen. Hierdoor wordt trainen beloond, ook als de consequentie is dat er regelmatig kwalitatief goede spelers met derde en vierde elftal meespelen. Gelukkig wordt daar ook om een goed niveau gevraagd.”

Ambities

Over de ambities: “Wij willen met het tweede elftal opleiden voor het eerste elftal. We willen echter ook herkenbaar voetbal spelen en vooral het publiek vermaken. De doelstelling hebben de spelers dit jaar zelf bepaald, doordat ze in de voorbereiding een doelstellingenformulier hebben. Zij hebben zelf de ambitie bepaald. Goed voetbal en met veel plezier wedstrijden spelen, een periode pakken en vanuit daar kampioen worden. Jan Willem wil daar graag zijn steentje aan bijdragen.”

 

Gerelateerd Nieuws

Sponsors

Sport legt in ons de basis voor het leven van kinds af aan