Nieuws

23 september 2021

Voorwaarts-DNA centraal bij trainersavond pupillen

De jeugdtrainers van alle pupillenteams tot en met JO11 binnen Voorwaarts kwamen afgelopen week bijeen. Doel van de vergadering: ‘Samen Voorwaarts’. Binnen de hele jeugdafdeling wil de club een gezamenlijk beeld van opleiden creëren.

Het zogeheten ‘Voorwaarts-DNA’ was het uitgangspunt tijdens de bijeenkomst. Hans Deten en Rick Timmermans leidden namens de Technische Commissie de bijeenkomst en voorzagen ongeveer dertig trainers van alle (voetbaltechnische) uitgangspunten die binnen Voorwaarts centraal staan. “Elke leeftijdscategorie heeft zijn eigen kenmerken. De bedoeling is dat elke trainer binnen eenzelfde leeftijdscategorie dezelfde opleidingsmethode hanteert, zodat we met de hele voetbalafdeling een groei kunnen maken”, stelde Rick.

In zijn algemeenheid staan plezier en positief coachen gedurende de hele jeugd bovenaan voor alle trainers. Het Voorwaarts-DNA moet echter voor een gemeenschappelijk gevoel van opleiden zorgen; van de JO8 tot de senioren. Initiatiefrijk, elkaar helpen, hoge intensiteit, gevarieerd en winnaars: dat zijn de pijlers van het DNA. Elke leeftijdscategorie kent daarin zijn eigen aandachtspunten en kenmerken.

Zo betekent het woord ‘initiatief’ bij de JO11 dat trainers hun spelers zelf in het veld keuzes laten maken en ze niet van teveel coaching voorzien (voorzeggen), om ze zelf de ruimte voor ontwikkeling te bieden. ‘Elkaar helpen’ valt en staat met het principe ‘samen aanvallen en samen verdedigen’. Pas in een later stadium in de opleiding komen duidelijke spelprincipes naar voren.

Het gemeenschappelijke gevoel van opleiden, waarin jeugdtrainers centraal staan, komt zowel het plezier als het niveau ten goede. De jeugdtrainers worden voorzien van voldoende oefenstof om de principes in de praktijk toe te passen.

Gerelateerd Nieuws

Sponsors

Sport legt in ons de basis voor het leven van kinds af aan